Utställningar 2018

Ateljén

Dagligen 2 juni – 22 juli

Ur jorden

Utställning av Greger Ståhlgren och Hannah Streefkerk och handlar om människans förhållande till naturen. Ståhlgren arbetar främst med trä och teman kring arkitektur, historia och hantverk. Streefkerk föredrar textila tekniker som virkning och broderi och är intresserad av kretsloppet och processer i naturen.

Ateljén

Dagligen 29 juli – 8 september

Växlingar

Bondeliv i bild av Hilding Mickelsson och Johanna Syrén.

Om bonden och lantbruket ur olika perspektiv och tidsåldrar.
Hilding Mickelsson dokumenterade med sin kamera, fram till sin död 2002, livet, naturen och människorna i hembygden. Hilding föddes 1919, snart för hundra år sedan. Johanna Syrén är född 1980 och nu aktiv fotograf i Hildings landskap, södra Hälsingland. När vi ser ett urval av deras bilder tillsammans ser vi hur odlingslandskapet och arbetsmetoder förändrats under ett halvt sekel.

Har också människorna förändrats eller är det bara det ytliga i kläder och frisyrer som ger tidsfärg? Bilderna som speglar varandra väcker många tankar. Vart tar spåren av generationers möda i jord- och skogsbruk vägen? Vart har människorna tagit vägen, de som syntes i arbete på åkern eller barnen som lekte i ute i sommar som vinter? Är utvecklingen oundviklig och går den bara åt ett håll? Kommer det att finnas en levande landsbygd i framtiden? 

Hälsinglands Museum i Hudiksvall ger, efter godkännande från Hildings efterkommande, tillgång till Hildings bildarkiv på runt 150 000 foton. Johanna väljer bland sina och Hildings bilder för att ge oss en tolkning av vår landsända, vilka vi är och kanske frågor om vart vi är på väg? 

Wij Herrgård

Dagligen 20 juli – 14 augusti

Tidernas konstvandring

Lillebi Habans, Järvsö, Erik Olof Wiklund, Alfta och Jinger Bremberg, Stråtjära,

Tre Hälsingekonstnärer ställer ut med anledning av 20-årsjubileet av Tidernas Väg som begrepp.

Tidernas Väg är den geografiska utgångspunkten till denna utställning som ska vandra i ett halvår. Kopplingar till denna väg finns även, mer eller mindre, hos konstnärerna liksom deras konst – motivmässigt. Vandringsutställning visas 21 april – 28 oktober längs Tidernas väg.

Wij Valsverk

Dagligen 9 juni till 19 augusti

I valsverket kommer tre konstnärer att visa tre olika utställningar.

Maria Forsling  ”Att dekonstruera en Ockelbodräkt – cirka 100 objekt” 

Maria Forsling – Jenke dekonstruerar en traditionell folkdräkt från Ockelbo genom att ta vara på varje tygbit och knapp och göra nya dekorativ och funktionella produkter av dem.

Narek Aghajanyan

Narek Aghajanyan från Armenien visar måleri som har motiv som associerar till natur och landskap men där materialen, färgen, pigmenten, bindemedlen och själva målarduken har ett eget värde och betydelse som natur i sig.

Unna Katz

Unna Katz slutligen visar här skulpturer och objekt i glas, sten och trä. Motivkretsen är kroppar, ofta hästar i rörelse.

Arkivet

Dagligen 4 augusti – 2 september

Behovet av skydd

Utställning av danska konstnären Pia Rönicke i samverkan med Region Gävleborg.

Kulturmagasinet

Dagligen 2 juni – 8 september

Brandbilen