Nattblommor
Se SVTs reportage om "Nattblommorna" här


Ockelbosolens strålar ger energi till liv, ljus och rörelse

En konst- och ljusinstallation av ljusdesignern Per Sundin och Wij Trädgårdars Lars Krantz. Ett tusen ”nattblommor”, dansande ljuspunkter i form av självladdande armaturer monterade på två meter höga järnstänger i en mognande åker av finsk svedjeråg i Herrgårdsparken.

Miljömässig och social hållbarhet genom konsten
Konst- och ljusinstallationen ”Nattblommor” vill sätta fokus på hur solenergi kan omvandlas till el och hoppas kunna bidra till att intressera, inspirera och även informera människor om en livsstil som känns generös, rik och utvecklande utan att för den skull behöva belasta vare sig vår hälsa eller miljö. En ekologisk och hållbar livsstil.

Per Sundin, en av Sveriges främsta ljusdesigner både inom teater, TV, film, event och arkitektur
Per Sundin har tidigare varit ansvarig ljusdesigner på SVT och driver sedan 2005 sin egen designstudio, Sundin Designers. Några projekt han varit ansvarig för är bl.a. Eurovision Song Contest (2000 samt 2001-2005), Nobel Prize Award & Banquet 1997-2015 och Tomas Ledins Showtime på Rondo. Han har även gjort ljusdesign för ett antal större fasader såsom Garantibank Istanbul, Stockholms Stadshus, H&M och Park Bulvar i Baku Azerbajdzjan.

Solceller omvandlar solens strålar till elektrisk energi
En solcell kan omvandla solljus till elektricitet i form av likström. På framsidan av solcellen placeras en metallkontakt. På baksidan av cellen finns ett metallskikt. När cellen träffas av solljus så uppstår en spänning mellan framsidan och baksidan av solcellen. Genom att koppla en ledning mellan fram och baksida låter man strömmen av elektronerna gå igenom lampan. Så länge solcellen är belyst pågår processen men slutar när ljuset försvinner. Solceller kan därför kompletteras med batteri som laddar elen. Lågenergilampor, som LED fungerar väldigt bra som solcellslampa eftersom en LED-diod drar väldigt lite ström och kan trots litet batteri lysa väldigt länge.
Foto: Per Sundin

Region Gävleborg och Gävle Energi har hjälp till att finansiera projektet Nattblommor