Sommarens utställningar 2020

Ida Björs

Illustratör och konstnär från Järvsö.

‘Textila kollage’
Utställning i Ateljén  25 juli – 6 september

Så här berättar Ida om sin utställning och processen. “Jag har färgat tyger med avocado, ekollon, järn, indigo, någon buske, nässlor, rödkål, svarta vinbär, koschenill och krapp. Allt med varierande resultat. Sedan har jag klippt och fogat samman, blandat upp dom färgade tygerna med textil ur mitt förråd, applicerat, nästat fast och broderat. Det har blivit någon slags textila bilder en del som scener ur berättelser andra som mönsterformationer. Tygerna, ofta gamla lakan har fått bestämma formaten.”

Läs mer om Ida Björs här

Ekbacken

Fröken Frisk och Annicas Hållbara Trädgård
Inspiration och rådgivning till hållbara val inom kost och hälsa samt trädgård och trädgårdsdesign av föreningen Ekbacken.

Utställning i den gamla potatisladan, 1 juni – 6 september

ODLAR DU GOD HÄLSA ELLER OHÄLSA?

Vi behöver lika mycket kärlek och omvårdnad som naturens växter för att växa och må bra. Det spelar stor roll vilken miljö vi lever i och vad vi utsätter våra kroppar för.

  • Vad är det du stoppar i munnen?
  • Vad är det du smörjer på huden?
  • Vad är det du andas in?
  • Har stress blivit vardag?
  • Rör du på dig tillräckligt?
  • Vad får dig att må bra?
  • Tycker du om dig själv?
  • Sover du gott och vaknar utvilad?

I dagens samhälle fylls våra kroppar både frivilligt och ofrivilligt av skräp som osund mat, stress, gifter och virus – vilket vanligtvis leder till sjukdom. Det finns sätt att stärka kroppens naturliga läkning, för kroppen är självläkande om vi ger den rätt förutsättningar.

Ulrika Gunnari heter jag och utställningen ”Odlar du god hälsa eller ohälsa?” är ett resultat av min egen hälsoresa. Som 44-åring (2018) drabbades jag av bröstcancer. När jag fick beskedet, en solig och varm julidag, kändes det genast som om någon sänkte mig i iskallt vatten. Jag opererades med gott resultat och tackade vänligt men bestämt nej till strålning och cellgift. Jag hade under en lägre tid på sociala medier sett inlägg om vad man bör äta/inte äta och hur man ska leva för att undvika cancer. Jag hade känslan av att jag behövde informationen för att hjälpa någon att bli frisk. Jag kunde ju inte tro att det var mig själv jag skulle hjälpa. Jag har läst mycket och försökt hitta det ultimata sättet att leva för att leva frisk länge och jag har nu hittat rätt väg för mig. Så stark, pigg och glad som jag är idag har jag inte varit på säkert 20 år – och 16 kg lättare är en trevlig bonus. Jag vill genom denna utställning inspirera dig att göra hälsosamma val så att även Du kan leva frisk länge!


Hur hållbar är egentligen din trädgård och vad innebär begreppet hållbar trädgård?

Oftast tänker man på trädgård och trädgårdsarbete som enbart något miljövänligt och även om det har många positiva fördelar för miljön så finns det också negativa effekter.

En hållbar trädgård är på många sätt en klimatvänlig trädgård, och utställningen tar upp hur man kan minska den negativa miljöpåverkan och inspirera till hur man, med enkla medel kan skapa en hållbar trädgård. Alla kan, oavsett storlek på trädgården eller på balkongen, skapa ett mer hållbart alternativ. Vi kan göra val som inte bidrar till ökade klimatförändringar och val som kanske till och med kan sakta ner takten.


Annica Hörnberg heter jag som ligger bakom utställningen ”Hållbar Trädgård”.
Hållbar trädgård är en utställning med fakta, tips och inspiration med fokus på hållbara och klimatvänliga trädgårdar. Drivkraften bakom ligger i en önskan att inspirera alla till ett mer klimatsmart trädgårdsalternativ. Jag har arbetat med formgivning och information i över 20 år, de senaste 7 åren här på Wij Trädgårdar. Jag är högskoleutbildad inom både trädgård och design men framför allt så älskar jag allt som har med trädgård och trädgårdsliv att göra och brinner för miljö- och hållbarhetsfrågor. Behöver ni rådgivning eller hjälp med formgivningen av er trädgård? Jag designar funktionella, vackra och hållbara trädgårdar där växter, djur och människor trivs och jag hjälper er gärna.”

Helena Linder

Konstnär från Ockelbo.

Utställning i Trädgårdens Hus 13 juni – 6 september

Helena Linders färgstarka akvarellmålningar smyckar restaurangen i Trädgårdens Hus den här sommaren. De är mycket vackra och fyller salen med energi. Tillika är de till salu, så om du hittar just din favorit går det fint att få med den hem!

Se mer om Helena och hennes konst