Sommarens utställningar

Jostein Skeidsvoll

Fotoutställningen i Ateljén, 1 juni – 14 juli.

Utställningen består av två delar:

Del 1

”Med slutna ögon, mellan dröm och verklighet”

Framkallade färgbilder från det jag sett i ett tillstånd mellan sömn och vakenhet, det korta ögonblick då man med slutna ögon befinner sig i en rymd där allt är sant eller dröm, verkligt eller icke existerande bortom medvetandets kontroll.

Rent tekniskt kan man säga att det är färgbilder som utgör en blandning av fotografi och akvarell, framställda på ett sätt som är nära besläktad med traditionell fotografisk framkallning.

Del 2

”SPÅR”

Sinnesbilder.
Frusna ögonblick.
Känslan av ett något
ibland ovisst vad, ibland isande tydligt.
För mig.

Projektet består av svartvita bilder av mer lågmäld och meditativ karaktär. Det existentiella anslaget i bilderna är rätt tydligt, fast de även kan upplevas som rena stilleben. För många kan de ge en öppning för egna tankar och reflektioner helt oberoende av motivens ursprung och min egen upplevelse när de gjordes. Fotografierna är sällan konstruerade eller i förhand planerade utan i någon mening kommit till ur egen kraft, insisterade på att bli gjorda.

Delarna av utställningen är rätt olika till sin karaktär, men har gemensamt att bilderna är en ingång till egna reflektioner och tankar omkring det besökaren ser. I fallet med de svartvita bilderna är motiven ofta rätt tydliga och utan märkvärdigheter där sammanställningen av bilder anslår en ton som ofta fastnar hos människor. ”Jag blir påverkad” är en vanlig kommentar.

Den andra färgstarka delen är bindningen mellan det ursprungligt fotograferade motivet och slutresultatet i det närmaste helt upplöst och bilden måste få en mening i betraktaren själv. Ser man inget, så är det inget. Jag har faktiskt ibland upplevt att barn har lättare kan ta till sig dessa abstrakta, lätt surrealistiska bilder än vuxna. Hur det ligger till med den saken kommer jag att undersöka under utställningen där besökare får skriva sina tankar anonymt till mig.

av Jostein Skeidsvoll

Kreativa gänget

Cailin Lang, Maria Lundqvist, Pernilla Forsman och Ronija Bergh

under kreativ guidning av Gunilla Brodin

Visas i Wij Herrgård, dagligen hela sommaren.

Ockelbo Kommuns dagliga verksamheter har under hösten och våren provat att skapa och måla med olika material och visar här ett urval av sina verk.

Perpetual Change

Film av Gustav Cavalli
om och med Lars Krantz

Visas i Kulturladan alla dagar 10.00-16.00

I den här kortfilmen berättar Lars Krantz om sin relation till natur, trädgård och livet själv. Vi hör Lars syn på hur en trädgård kan användas och var han finner motivation till att skapa. Filmad på Wij Trädgårdar och i Ockelbo’s omgivande skogar.

Om du försöker observera saker och ting fri från personliga perspektiv, börjar du tillslut inse att allt du ser, vad det än är, uppenbarar sig som extraordinärt. Det visar sig nu inte bara som stagnerade objekt framför dig, utan någonting som i själva verket försöker kommunicerar någonting till dig. Det där i dig som inte går att uttrycka med andra ord än “Det känns.”

Organismer lever, de dör, de löses upp och ger näring och plats för nya organismer att växa. Kanske ska vi låta oss inspireras av naturens eviga cykel av liv och död när det kommer till våra egna sinnen. Att tillåta oss själva släppa taget av gamla synsätt och perspektiv för att se de lösas upp och ge näring till nya blomstrande idéer. Det är möjligt att de växer liknande till vad som tidigare fanns där, men det kommer likväl inte vara detsamma. Kanske finns det fler grenar, starkare rötter och klarare färger. Men tillslut så kommer en behöva släppa taget om den med.

“Perpetual Change” filmades under 3 dagar vid Wij Trädgårdar, sommaren 2017.

Gustav Cavallin
Gustav Cavallin är en multi-disciplinär konstnär. Efter sin examen från Rymdgymnasiet i Kiruna har han tillsammans med en grupp vänner skapat freeski / konstkollektiv The Bunch. Tillsammans har de rest runt om i världen och producerat alternativa skidfilmer och konstprojekt tillsammans. Gustav har tillsammans med The Bunch deltagit i flera filmfestivaler och vunnit priser i internationella film tävlingar. Idag är Gustav baserad i Stockholm.

 Kenneth Håkansson 

Wij Valsverk 15/6- 11/8, alla dagar kl 10.00-16.00

”Det flytande” 

Kenneth Håkansson visar “det flytande” ett allkonstverk som består av foton, målningar, grafik, video och installationer. Kenneth har inspirerats av skog och vatten som omger ateljén och bostaden i Brattfors. Titeln på utställningen kan även tolkas som ett mentalt eller socialt tillstånd.

Utställningen arrangeras av stiftelsen Wij valsverk i samarbete med Wij Trädgårdar, föreningen Konst & Lansdskap och Konstfrämjandet Gävleborg.

Diana Andersson

Utställningen i Ateljén, 20 juli – 7 september.

En utställning med skulpturer och bilder.

Diana Andersson är skulptör som arbetar mest i marmor men även i järn och betong. Det kan röra sig om fågelholkar, alkemi och gammal läkekonst, materiallära, religion, historia, växter, djur; allt påverkar och befruktar hennes konst. Hennes säregna gestalter är existenser längs en glidande skala mellan människa-djur, med en dualism som låter oss se människan i djuret och vice versa. Det djuriska har individ och personlighet.

“Det är en viktig del av mitt arbetssätt – att dyka ner i olika kunskapsbassänger, göra en mängd disparata experiment och läsa i dammiga böcker. Jag har totalt gjort ett tiotal arbetsresor till marmorverkstäder i Carrara och Pietrasanta (Italien) och senast till Odrinhas (Portugal). Då har jag påbörjat skulpturer och samlat marmormaterial och skickat hem i stora lådor. Sedan har jag fortsatt arbeta hemma i skogen i Delsbo, där jag har mitt högkvarter.”

Diana Andersson